Vals plafond

Vals plafond als plafondrenovatie, herinrichting interieur en/of energiebesparing

Een vals plafond dient meerdere belangen:

 

  • Tot plafondrenovatie: in plaats van bestaand plafond te herstellen of nader af te werken, blijkt een plafondverlaging soms een betere en goedkopere oplossing. Indien gekozen wordt voor spanplafond volstaat één dag werk ter plaatse en moeten grote meubelstukken niet eens verplaatst worden.
  • Als aspect van interieurinrichting of de herinrichting Een vals plafond maakt de totaliteit eigentijdser, gezelliger, intiemer.
  • Bovendien biedt het opportuniteit om extra’s te integreren zoals inbouwspots, audio, airco, ventilatie en/of verwarming zonder extra werk te hebben aan de kabels en leidingen. Idem bij woninguitbreidingen waarbij bekabeling of buizen moeten oversteken, brengt een verlaagd plafond oplossing. Ook in die gevallen valt de keuze tussen gyproc of spanplafond in het voordeel van de laatstgenoemde optie: geen gedoe, geen vuil noch stof, geen voegwerk, geen dagen arbeid.
  • Een vals plafond geeft op zich al aanleiding tot een aanzienlijke energiebesparing. Bovendien creëert het de gelegenheid om bijkomend te isoleren zonder veel omhaal.

Vals plafond: waarom je plafond verlagen?

 

Voor een vals plafond kan uit diverse materialen worden gekozen. Gipsplaten, hout, panelen, systeemplafonds maar ook doek, dit zijn de zogenaamde spanplafonds.

De redenen om een vals plafond te steken zijn dikwijls om een bestaande situatie te wijzigen of te verbeteren:

 

  • Het plafond is gewoonweg te hoog. Dit kan wel eens geval zijn bij een bestemmingswijziging van een pand of lokaal. Bij historische gebouwen krijgt de optie spanplafond doorgaans de meeste voorkeur omwille van bouwkundige voorschriften en/of technische mogelijkheden.
  • Té hoge plafonds kunnen halm veroorzaken. Een goed geplaatst spanplafond brengt soelaas. Het blijkt één van de meest gerichte oplossingen tot akoestiekverbetering.
  • Warme lucht stijgt en bij hoge plafonds is dit inefficiënt. Het geeft de aanwezigen een onbehaaglijk gevoel. Met een verlaagd plafond wordt de verwarming beter besteed.